top of page

GÜNLÜK AKIÅž VE EĞİTÄ°M PROGRAMI

 

Çocuklarımızın günlük akış programları yaÅŸ grubuna göre deÄŸiÅŸkenlik göstermektedir. Okula baÅŸladığınızda yıllık konularımızdan oluÅŸturulan detaylı haftalık program velilerimize her Cumartesi gönderilmektedir.

"Okul görüÅŸmesinde ise ilgili yaÅŸ grubunun günlük akışını görmek isterseniz sizinle paylaşılacaktır."

 

Genel olarak gün bahar aylarında bahçede toplanmayla baÅŸlar. Sabah ilk hareket ihtiyacımız parkta giderilir,  ardından 8:30-9:00 arası  kahvaltı ve  sonrası sabah açılış çemberi(toplantımız) ile devam eder.

 

Açılış toplantısında o günün gündemi, günün kültürel sunumu, o sunumun varsa kitapları okunur.  Mevsim, ay ve gün konuÅŸulur. O günün nasıl geçeceÄŸi planlanır. 

 

"Bu yüzden okulumuzda açılış çemberi ve kapanış çemberi,  akÅŸam yemek masası sohbetleri kadar deÄŸerli bu iki zaman dilimi  gerekli dilsel geliÅŸimi desteklediÄŸi gibi, sorgulamayı, düÅŸünmeyi fikir alışveriÅŸini ve kitaplar hakkında yorum yapabilme becerilerinin geliÅŸtirilmesini saÄŸladığı için bizler için çok kıymetlidir."

 

Ardından Montessori materyal çalışmaları saati baÅŸlar yaÅŸ gruplarına göre 1 saat ile 2,5 saat aralığında araç çalışma saatinde çocuklar sınıflarda seçtikleri araçlar ile öÄŸretmenleri rehberliÄŸinde  çalışırlar. Çocukların seçimlerine saygı duyulur,  her çocuk seçtiÄŸi materyalle çalışabildiÄŸi gibi, öÄŸretmeninin çocuÄŸun yetenek ve ilgi alanına göre  yönlendirdiÄŸi de olur.

Çocukların bireysel çalışma isteklerine saygı duyulduÄŸu gibi, arkadaÅŸlarından izin alarak beraber de çalışmalarını yürütebilmektedirler. Beraber çalışmalarına da saygı duyulu...  BaÅŸkalarının sınırına girilmediÄŸi ve ses olarak rahatsız edilmediÄŸi sürece birlikte çalışmamak için bir sebep yoktur.

 

Araç saatinde öÄŸretmenimiz o yaÅŸ grubunun araçlarından müfredatta sırada ne var ise o materyali bireysel olarak tüm  çocuklara tek tek  sunar. Her çocuÄŸa isteÄŸi doÄŸrultusunda çalışıp çalışmak istemediÄŸini sorarak materyalin pekiÅŸmesini saÄŸlar. Her çocuÄŸunuz her hafta en az  4 yeni araç sunumu almaktadır.   Onun dışında ne çalışacağına kendisi karar verir araç saatleri boyunca kilimini serer ve isterse kendi kendine, isterse öÄŸretmeni ile, isterse arkadaşı ile birlikte çalışır. Materyaller bizim okulumuzda “amaç” deÄŸil sadece “araç”tır. Zorlama olmaz, keyif alarak eÄŸitim alması önemli olan önceliktir.

 

Saat 11-12 arası günün branÅŸ dersi  drama, orf, Cimnastik, ingilizce hangisi varsa o uygulanır.

 

ÖÄŸlen yemeÄŸi saatinde eller yıkanır ve yemeÄŸe baÅŸlanır. O sınıftan sorumlu her gün farklı bir çocuk arkadaÅŸları gelene kadar masayı kurar. Yemek bitince her çocuk kendi tabağında kalanları bir kaba  boÅŸaltırlar (kaptakiler sokak hayvanlarına uygunsa  verilir) kirli tabak ve servislerini ilgili bulaşık kutusuna  koyarak yeniden ellerini yıkarlar. Sınıflara çıkarlar. Yemek konusunda nasıl çalıştığımızı daha detaylı "güven bizim için önemlidir" bölümünden okuyabilirsiniz

 

Yemek sonrası yaÄŸmurlu günler hariç her gün hava soÄŸuk veya sıcak farketmeksizin bağışıklık sistemimizin kuvvetlenmesi için bahçe saati uygulanır. Özellikle güneÅŸi gördüÄŸümüzde d vitamininden faydalanmak için öÄŸle saati güneÅŸini kaçırmayız Parkur çalışması, sokak oyunları, serbest oyunlar, yaz aylarında sulu oyunlar, parkta eÄŸlence gibi pek çok farklı alanda öÄŸretmenleri ile müzik eÅŸliÄŸinde birlikte  eÄŸlenceli vakit geçirirler.

 

Bu kadar yorulduktan sonra uykuya direnenler bile dinlenmek ister "dinlenmek" isteyenler sınıflarında deÄŸil!  Özel uyku odasında masallar eÅŸliÄŸinde uykuya dalarlar. (Dinlenme saatimiz 14:00-15:00 arası olup gece uykusunu geciktirmeyecek ÅŸekilde planlanmıştır.) (Dinlenmek istemeyenler yaÅŸ gruplarına göre ayrılmış olan dinlenmeyen grup aktivitelerinden faydalanırlar.)

 

Uyumayan kitap çalışmalarını ve okula hazırlık çalışmalarını  yapar.

 

Uyku zamanı bittikten sonra kıyafet deÄŸiÅŸiminden sonra( birkaç ay içinde gerekli eÄŸitimlerden sonra  kendileri deÄŸiÅŸtirmeye baÅŸlarlar) ikindi atıştırmalıklarını (genelde mevsim meyveleri ağırlıklı olur) yine hava güzelse bahçede yada yine yere kadar camlı ve  bol aydınlık manzaralı mutfağımızda  iÅŸtahla yerler.

 

Ardından bir bahçe saati daha olabilir, veya yine hikaye saati, boyamalı, hamurlu çamurlu sanat etkinliÄŸi, botanik, zerafet nezaket, çocuklarla felsefe  dersleri olabilir. Zerafet nezaket derslerinde toplumsal kuralları yaÅŸayarak öÄŸrenirler. P4c çocuklarla felsefe dersinde kurgulanan bir durum hakkında yorum, analiz ve çözüm yapmayı öÄŸrendikleri etkinlikler yaparlar.

 

 

 Ay sonunda çalışmalar analiz edilerek ailelere teslim edilir. Bir ay raporlama, bir ay telefonla çocuklarımızın geliÅŸimleri birebir veliye aktarılır. Dönem sonu bireysel yüzyüze portfolyo sunumu ve çocuÄŸumuzun geliÅŸimsel takipleri öÄŸretmeni ve veli arasında deÄŸerlendirilir.  Çocuklarımızın bütünsel geliÅŸimlerini birebir takip, çaba ve destekleyici ebeveynlere borçluyuz.

 

Gün sonunda kapanış toplantısı yapılır. Günümüz deÄŸerlendirilir. Çocukların oy çokluÄŸu ile seçtiÄŸi yine bir kitap daha okunur ve saat 16:00 sonrası çocuklarımız eve gidiÅŸ hazırlıkları yapar. Kiminin saçı örülür kimi çantasına o günkü etkinlikleri ailesine göstermek için çantasına  sıkıştırır. Kendi ayakkabılarını ve montlarını giyerek kendi çantalarını taşıyarak  sorumluluklarının farkında bir birey olarak emin adımlarla ailesine koÅŸarlar. 

 

Masal Åžatosu Kitaplığı: Kitaplar kutsalımız ise çocuklarımıza kitap sevgisini veren örnek okul olmaktan gurur duyuyoruz. En az Montesori metodu kadar kitapların çocukların biliÅŸsel geliÅŸimine katkıda bulunduÄŸunu biliyoruz. Dil geliÅŸimi, hayal gücü, empati kurma becerisi, anlama anlamlandırma, kelime haznesi gibi zekayı ölçen bir çok kazanımı olan kitap sevgimizin baÅŸlayacağı yer önce aile sonra biz olmalıyız. Her hafta PerÅŸembe günleri okulumuzun (uzmanların tavsiye ettiÄŸi en güncel 250 civarı) kitaplığından çocuk tarafından seçilen kitap çocuÄŸumuz evine götürüp hafta başında geri getirmektedir. Getirmeyen yeni kitap alamamaktadır kütüphanedeki gibi!  Sınıflarımızda da günde 3 kitap okunmakta olduÄŸundan her çocuÄŸumuza bir yılda en az 600 kitap okumayı hedeflemekteyiz. ( Yeni yıl ve doÄŸum günlerinde yine sadece kitap hediyeleÅŸmesi uygulanmaktadır) 

 

BilindiÄŸi gibi bahar ve yaz aylarında doÄŸa temelli eÄŸitim uygulamalarımız doÄŸanın kalbi olan  ormanda gerçekleÅŸtirilmekte olup, mutlaka gerekli eÄŸitimlerini tamamlamış eÄŸitmenler eÅŸliÄŸinde "5 çocuÄŸa 1 eÄŸitimci"  düÅŸecek ÅŸekilde her sınıfla ayrı günlerde uygulanmaktadır. 

( Bu eÄŸitimlerin başında ilkyardım eÄŸitimi ve Orman pedagojisi eÄŸitmen eÄŸitimleri gelmektedir.) Kış aylarındaki gezilerimiz müze, tiyatro, arkeopark gibi/kültür sanat içerikli gerçekleÅŸmektedir.

bottom of page