top of page

Montessori Metodu ve Yaklaşım

Erken öÄŸrenme deneyimlerinin çocuÄŸun geliÅŸimi ve gelecekteki eÄŸitim hayatı  üzerindeki kalıcı etkisinin farkında olan her ebeveyn  çocukları için en iyi alternatif eÄŸitim programını ve metodunu aramaktadır.  

 

Tüm dünya çapında ebeveynlere bu kadar çekici gelen Montessori felsefesi ve uygulaması nedir peki? 

 

Yüzyıldan fazla bir süredir Montessori dünya çapında geliÅŸiyor ve çaÄŸdaÅŸ araÅŸtırmalar Montessori Metodunun bilimselliÄŸini ölçüyor ve  etkinliÄŸini hala doÄŸruluyor.

 

Yaklaşımın birkaç temel unsuru, güçlü bir benlik duygusuna sahip bireyler yetiÅŸtirme,

SosyalleÅŸme yeteneÄŸine ve yaÅŸamları boyunca üretken olma potansiyeline sahip olacak yetenekli insanlar olarak büyümek de dahil, bugünün ebeveynlerinin çocukları için sahip olmak istedikleri eÄŸitim hedeflerini karşılamaktadır.

 

Montessori ile bu biliÅŸsel  büyüme erken baÅŸlar. 

Erken çocukluk (doÄŸumdan 7 yaşına kadar ), bir çocuÄŸun kim olacağı ve gelecekte oynayacağı rol konusunda güçlü bir temel oluÅŸturmak için kritik bir zamandır.

 

Montessori eÄŸitimi, gerçek dünyada geliÅŸmek için ihtiyaç duyacakları güçlü benlik duygusuna sahip, yetenekli, sorumluluk sahibi, bilgili insanlar yetiÅŸtirir.

 

YETENEKLÄ° 

 

Montessori sınıfları; ister bağımsız olarak giyinmeyi, ister çok basamaklı bir çarpmayı, bölmeyi, ister okuma yazmayı, ister ihtiyaçlarını etkili bir bir ÅŸekilde iletmeyi veya baÅŸkalarıyla problem çözmeyi öÄŸrenmek olsun, çocuklara kendi yeteneklerini geliÅŸtirme fırsatları sunmak için düÅŸünceli bir ÅŸekilde tasarlanmıştır. Her sınıf, çocukları belirli öÄŸrenme materyalleriyle etkileÅŸime girmeye ve baÅŸkalarıyla iÅŸbirliÄŸi içinde çalışmaya teÅŸvik eden geliÅŸimsel olarak uygun etkinliklerle doludur!

 

Sınıf, her bir aktiviteden sadece bir tane olacak ÅŸekilde tasarlanır. ÖÄŸrenciler, çalışmak istedikleri aktiviteyi (materyali)  seçmekte özgürdürler, bu nedenle ilgi duyduklarına ve mevcut olanlara göre seçimler yapmayı öÄŸrenirler. Erken seçmeyi öÄŸrenen çocuklar daha erken doÄŸru karar vermeyi ve bununla birlikte  ilgi alanlarını dolayısıyla potansiyellerini  keÅŸfederler! 

 

Bazı çocuklar doÄŸal olarak baÅŸkalarıyla çalışmayı seçecek olsa da, genellikle en küçük öÄŸrenciler yalnız etkinliklere odaklanır. Çocuklar olgunlaÅŸtıkça, müfredat kasıtlı olarak küçük grup eÄŸitimi ve iÅŸbirlikçi etkinlikler saÄŸlar. Bağımsız, ortak, küçük grup ve tüm grup dersleri ve etkinliklerinin birleÅŸimi, çocukları farklı öÄŸrenme iliÅŸkileri ve kiÅŸilerarası dinamiklerle tanıştırır - sınıf dışındaki etkileÅŸimleri için deÄŸerli beceriler edinmelerini saÄŸlamış olur!

 

Çocukların, yetiÅŸkinlerin yönlendirmesinden ziyade içsel motivasyona dayalı olarak kendi seçimlerini yapmalarına izin vermek, yetenekli çocuklar geliÅŸtirmek için güçlü bir temel oluÅŸturur.

Sınıflarda eÄŸitmenler daha ziyade rehber , yol gösterici konumunda olup  öÄŸretmen merkezli deÄŸil çocuk merkezli bir eÄŸitim yaklaşımı uygulanmaktadır. Bu eÄŸitim metodunda çocuÄŸa saygı en önemli konudur.

 

SORUMLULUK SAHÄ°BÄ°

 

ÖÄŸrenme etkinliklerinin çocuklara bireysel olarak sunulduÄŸu çocuk merkezli bir sınıfta öÄŸrenciler kendi hızlarında ilerler. Kendi ilgi ve yeteneklerine göre uygulama, inceleme veya ilerleme fırsatları verilir. Kendi öÄŸrenmelerinin sorumluluÄŸunu üstlenirler ve kendi bilgilerinden sorumlu olurlar.

 

Bir Montessori sınıfında öÄŸretmenler, her çocuÄŸun çevredeki ve akranlarıyla etkileÅŸimlerine iliÅŸkin gözlemlerini kullanarak öÄŸrencileri günlük olarak deÄŸerlendirir. Çocuk geliÅŸimi ve akademik sonuçlarla ilgili bilgilerini aynı anda teÅŸvik edici ve akademik, fiziksel, sosyal ve duygusal olarak eriÅŸilebilir bir ortam hazırlamak için kullanırlar. Her çocuk için benzersiz ilgi ve yeteneklerine dayalı olarak bireyselleÅŸtirilmiÅŸ bir öÄŸrenme planı geliÅŸtirirler. ÖÄŸretmenler, öÄŸrencilerin kendi sorularına yanıt bulma ve yeni bilgileri nasıl arayacaklarını öÄŸrenme özgürlüÄŸüne ve araçlarına sahip oldukları ortamlar saÄŸlar.

 

Materyallerin hata kontrolü sayesinde, bir yetiÅŸkinin onayına ihtiyaç duymadan kendi kendini deÄŸerlendirme fırsatını sadece bu eÄŸitim sisteminde bulan çocukların benzersiz kazanımları,  Montessori sınıf yaklaşımının ayrılmaz bir parçasıdır. OlgunlaÅŸtıkça, öÄŸrenciler çalışmalarına eleÅŸtirel bakmayı öÄŸrenirler ve hatalarını fark etme, düzeltme ve onlardan ders çıkarmayı yaÅŸayarak öÄŸrenmeleri konusunda ustalaşırlar!

 

BÄ°LGÄ°LÄ° 

 

Montessori Metodu, sınıfa girdikleri andan itibaren çocuklarda düzen, koordinasyon, konsantrasyon ve bağımsızlığı besler. Sınıf tasarımı, materyalleri ve günlük rutinler, öÄŸrencinin yeni ortaya çıkan öz-düzenlemesini (kendini eÄŸitme ve kiÅŸinin ne öÄŸrendiÄŸi hakkında düÅŸünme becerisini) destekler.

 

Montessori derslerinin sırası uyumlu olup  çoÄŸu durumda klasik öÄŸrenme standartlarını aÅŸarak, çocukların karmaşık öÄŸrenme kavramlarıyla, derinlemesine anlamaya yol açan uygulamalı deneyimler yoluyla tanıştırılmasını saÄŸlar.

 

Montessori müfredatı, öÄŸrencinin öÄŸrenimi için yıldan yıla beklentilere ayrılmak yerine, kasıtlı olarak 3 yıllık döngüler halinde gruplandırılmıştır. Bu, çocukların akademik konuları farklı hızlarda geliÅŸtirmeleri ve ustalaÅŸmaları ve gerçekte çocukların genellikle belirli içerik alanlarında sıçramalar halinde çalıştıkları gerçeÄŸine saygı duyar. ÖÄŸretmen, çocuÄŸun her alanda tam ders dizisine maruz kalmasını saÄŸlamak ve gerektiÄŸinde destek ve yeni zorluklar saÄŸlamak için müfredatın tüm alanlarında çocuÄŸun geliÅŸimini destekler.

 

BENLÄ°K DUYGUSU - SAYGI

 

Montessori sınıfı, yaÅŸları genellikle 3 yıl olan öÄŸrencilerden oluÅŸur. Ä°deal olarak, öÄŸrenciler tüm döngü boyunca sınıfla ve öÄŸretmenle kalırlar, istikrarlı bir topluluk ve anlamlı baÄŸlar kurarlar.

 

Karışık yaÅŸ uygulaması  yaygındır. Daha büyük öÄŸrenciler, daha genç sınıf arkadaÅŸlarına rehberlik etmekten hoÅŸlanırlar - bazen en iyi öÄŸretmen akran öÄŸrenmesidir, daha küçük çocuklar büyüklerle çalışmaya can atarken daha büyük çocuklar küçük çocuklara deneyimlerini aktarırken özgüven geliÅŸtirip liderlik becerilerini geliÅŸtirme fırsatı yakalamış olurlar. Küçük bir toplumu yansıtan bu ortam sayesinde hayattan soyutlanmadan kendi hızlarında eÄŸitim almış olurlar.

 

Çocuklar 3 yıllık süre içinde Montessori sınıfında olgunlaÅŸtıkça, herkesin kendi bireysel ihtiyaçlarına sahip olduÄŸu ve aynı zamanda topluluÄŸa katkıda bulunduÄŸu bir topluluÄŸun parçası olduklarını anlarlar. Çocuklar bağımsız hareket ederler, ancak aynı zamanda akranlarıyla birlikte çalışma ve ihtiyaç duyduklarında baÅŸkalarını destekleme fırsatları da verilir.

 

Özen gösteren bir topluluk baÄŸlamında bağımsızlığı geliÅŸtirmek ve kendi çıkarlarının peÅŸinden gitmek, her öÄŸrencide güçlü bir benlik duygusu geliÅŸtirir ve kiÅŸinin kendi benzersiz bireyselliÄŸiyle gurur duymasını teÅŸvik eder. 

 

Bu yöntemi kuran Ä°talyan çocuk doktoru ve deha  eÄŸitimci Dr. Maria Montessori, çocuklara kendi öÄŸrenme etkinliklerini seçme özgürlüÄŸü verildiÄŸinde kendine güvenen, meraklı, yaratıcı bir çocuÄŸun ortaya çıktığına inanıyordu. GörünüÅŸe göre 100 yılı aÅŸkın bir süredir devam eden bu yaklaşım, bugün tam olarak ebeveynlerin aradığı ÅŸey...

 

MONTESSORİ EĞİTİMİNİN FAYDALARI

 

​ÇocuÄŸunuz için bir Montessori ortamı seçmenin birçok faydası vardır. 

​

  • Bireyin kendi hızında öÄŸrenme ve bağımsızlığı geliÅŸtirmesiyle tanınan Montessori Metodu aynı zamanda empatiyi, sosyal adalet tutkusunu ve yaÅŸam boyu öÄŸrenme sevincini de teÅŸvik eder.

​

  • Soru sorma, derinlemesine araÅŸtırma ve baÄŸlantı kurma özgürlüÄŸü ve desteÄŸi verildiÄŸinde, Montessori öÄŸrencileri kendine güvenen, hevesli, kendi kendini yöneten öÄŸrenenler olurlar. EleÅŸtirel düÅŸünebilir, iÅŸbirliÄŸi içinde çalışabilir ve cesurca hareket edebilirler - 21. yüzyıl becerilerini hala içinde barındırıyor olması, Dr. Maria Montessori nin vizyonerliÄŸini göstermektedir. 

​

  • Her çocuÄŸa benzersiz bir birey olarak deÄŸer verilir. Montessori eÄŸitimi, çocukların farklı ÅŸekillerde öÄŸrendiÄŸini kabul eder ve tüm öÄŸrenme stillerini kapsar. ÖÄŸrenciler kendi hızlarında öÄŸrenmekte özgürdürler, her biri hazır olduÄŸu gibi, öÄŸretmenin rehberliÄŸinde ve bireyselleÅŸtirilmiÅŸ bir öÄŸrenme planıyla ilerler.

​

  • Montessori, küçük yaÅŸlardan baÅŸlayarak düzeni, konsantrasyonu ve bağımsızlığı besler. Bu da sorumluluk alabilme,  baÅŸladığı iÅŸi bitirme, sabır gibi kiÅŸilik ve karakter oluÅŸumunda önemli kazanımları saÄŸlar. Unutmayalım ki matematikte zekadan önce sabır gerekir sözü ile odaklanmanın önemine dikkat çekilmiÅŸtir. Montessori metodunun adeta mucizevi kazanımı konsantrasyon becerilerinin geliÅŸimidir. Dikkat odaklanma  sadece matematik için deÄŸil hayattaki baÅŸarı için  en önemli bakış açısıdır.

​

  • Özel sınıf tasarımı (hazırlanmış ortam)  materyalleri ve günlük rutinler, yeni yürümeye baÅŸlayan çocuklardan ergenlere öÄŸrencinin ortaya çıkan “öz düzenlemesini” (kendini eÄŸitme ve ne öÄŸrendiÄŸi hakkında düÅŸünme yeteneÄŸini) destekler.

​

  • ÖÄŸrenciler  topluluÄŸun bir parçasıdır. Genellikle 3 yılı kapsayan karışık yaÅŸ bir sınıf, bir aile yapısını yeniden oluÅŸturur. Daha genç öÄŸrenciler akıl hocası ve rol modeli olarak büyüklerinin liderlik etmesinden  hoÅŸlanırlar; küçük çocuklar desteklendiklerini hissederler ve önlerindeki zorluklar konusunda güven kazanırlar. 

​

  • ÖÄŸretmenler saygı, sevgi dolu nezaket ve barışçıl bir problem çözümü modeli oluÅŸtururlar.

​

  • Montessori öÄŸrencileri "sınırlar içinde özgürlüÄŸün" tadını çıkarır.

​

  • ÖÄŸretmenleri ve sınıf topluluÄŸu tarafından belirlenen parametreler dahilinde çalışan öÄŸrenciler, öÄŸrenme odaklarının ne olacağına karar vermede aktif katılımcılardır.

​

  • ÖÄŸrencilerin aktif bilgi arayanlar olmaları için desteklenir. ÖÄŸretmenler, öÄŸrencilerin kendi sorularına yanıt bulma özgürlüÄŸüne ve araçlarına sahip oldukları ortamlar saÄŸlar. Ä°çsel tatmin, çocuÄŸun merakını ve ilgisini çeker ve ömür boyu sürdürülebilir olan keyifli öÄŸrenmeyle sonuçlanır.

​

  • Hata kontrolü; kendi kendini düzeltme ve kendi kendini deÄŸerlendirme, Montessori sınıf yaklaşımının ayrılmaz bir parçasıdır. OlgunlaÅŸtıkça, öÄŸrenciler çalışmalarına eleÅŸtirel bakmayı öÄŸrenirler ve hatalarını fark etme, düzeltme ve onlardan öÄŸrenme konusunda ustalaşırlar.

​

  • Montessori sosyal-duygusal becerileri destekler. ÇaÄŸdaÅŸ araÅŸtırmalar, 100 yaşındaki Montessori Metodu'nun etkinliÄŸini desteklemektedir, bu da Montessori sınıflarında öÄŸrenen çocukların, daha geleneksel ortamlardaki çocuklara göre birçok alanda daha güçlü sosyal-duygusal beceriler sergilediklerini göstermektedir.

bottom of page