top of page

Konu çoÄŸunlukla nasıl öÄŸrettiÄŸimizden çok çocuÄŸun nasıl öÄŸrendiÄŸini gözlemlemektir diye düÅŸünmüÅŸümdür, her çocuÄŸun hızı farklı olduÄŸu kadar öÄŸrenme parmak izi kadar farklı bir konudur. Yaklaşım uygunsa  her çocuk kolay öÄŸrenir !!! EÄŸitiminden sorumlu olduÄŸumuz tüm çocuklar için farklı yöntem geçerli oluyor,

 

Bence iÅŸin zevkli kısmı da bu.. ÇocuÄŸun içindeki sırrı keÅŸfetmek.. Ona ulaÅŸmanın yolunu bulmak.. Ve uygulayıp olanları izlemek!!

 DoÄŸru yolu bulduÄŸunuzda çorap söküÄŸü gibi geliyor,  bir eÄŸitimci için iÅŸin en önemli meyvesi ve hazzı burda saklı...

 

 Dr. Madam Montessori’ nin pek çok ülkede kabul görmüÅŸ eÄŸitim sistemini uyguluyoruz. Öyle göstermelik saatlik atölye ÅŸeklinde deÄŸil tam felsefesi ve yaklaşımıyla birlikte. Sadece aktarma ve günlük yaÅŸam becerileri ile montesori eÄŸitimi veren yerlerde bu felsefeyi içselleÅŸtirmemiÅŸ sadece popüler diye pazarlama kaygılarıyla branÅŸ gibi montesori eÄŸitimi de var diyen yerlerden koÅŸar adım kaçmak gerek... Size 10 tane branÅŸ sayan bir okul hiçbirini layıkıyla yapamıyor  demektir.

Ä°ngilizce dersini ise yabancı öÄŸrencilerimiz sınıflarımız da bulunduÄŸu için hayatın içine katabiliyoruz. Sadece branÅŸ olarak görmek te yanlış yabancı dili hayata katmak en önemli detay.

 

​

 

Dr.Maria Montessori uzun süre zihinsel engelli çocuklarla çalışıyor.. Uyguladığı sistem çocukların zeka puanlarında ciddi deÄŸiÅŸim yaratınca aynı sistemi normal geliÅŸim gösteren çocuklarda denemeye karar veriyor.. Deniyor ve olan oluyor! MüthiÅŸ deha seviyesinde çocuklar yetiÅŸtiriyor bu sistemle... Bu sistemle yetiÅŸen çocuklar ÅŸimdi Google Facebook kurucularının yanında birçok ünlü bu eÄŸitim sistemi ile hayatına fark kattığını dile getiriyor. AraÅŸtırmak isteseniz Montessori ile yetiÅŸen ünlüler ÅŸeklinde arayabilirsiniz...

 

 

 Montessorideki çoklu zeka bakış açısı ve bütüncül yaklaşımda birleÅŸiyor fikirlerimiz..

 

Ä°ÅŸte ben bu sistemin aşığıyım.. Çocuklarımıza bağımsız yaÅŸam becerilerini doÄŸal ortamda öÄŸretiyoruz, toplama sorumluluÄŸu olduÄŸu sürece dökmek saçmak kirlenmek serbest! Serbest olduÄŸu için hiç biri bunu abartmıyor! Buna sınırları içinde özgürlük yani sistem diyoruz.  Bu o kadar önemli bir nokta ki.. Ä°nsan davranışını bilmek, öÄŸrenme psikolojisini bilmek, eÄŸitimde çok zaman kazandırır. El becerilerini, biliÅŸsel becerilerini,  sosyal iletiÅŸim becerilerini her çocuÄŸun kendi seviyesine uygun araçlarla (materyal diyoruz) geliÅŸtiriyorlar. Her çocuÄŸun biricik, özel ve tek olduÄŸuna saygı duyuyorlar. Birey olarak kabul ediyorlar.. Kalıplara sokmaya çalışmıyorlar.. Ve biliyor musunuz bu kadar serbest kalırken, Montessori ekolünden çıkan  çocukların çoÄŸu öz saygı, öz güven, yaratıcılık, bağımsızlık ve öÄŸrenme konusunda çok baÅŸarılı oluyor. Aslında bu kadar basit!

 

Anlatmak istediÄŸim A kreÅŸi, B sistemi deÄŸil aslında.. Çocukları sınırlara sokmayan her sistem, her okul kabulüm.. Çocuklarımızı kalıplara sokmaktansa izin verelim beyin kıvrımları keÅŸfederek öÄŸrensin.. Sonra o saÄŸlıklı kafalara emanet edelim ülkemizi, dünyayı... Deneyimlemelerine izin vermezsek, hata yapmalarına fırsat vermezsek nasıl doÄŸruyu bulurlar, seçim yaptırmazsak daha erken doÄŸru karar almayı nasıl öÄŸrenirler? ÇocuÄŸum montessori okulunda  matematiÄŸin kendini deÄŸil “mantığını”öÄŸrendi.  Hiç bir zaman ezberlemeyecek, ona söz veriyorum! Mantığını anlamadığı hiç bir ÅŸeyi ona dayatmayacağız. Çünkü zaten imkansız! Nasıl daha iyi öÄŸrendiÄŸini deneyerek kendisi keÅŸfediyor. ÖÄŸretmenleri buna izin verdi... Onlara minnettarım! 0-6 yaÅŸ hayatta ne bildiÄŸinin çatısını oluÅŸturuyor.. Ve bu vizyon oÄŸluma duyarak, dokunarak, koklayarak, görerek anlama imkanı sundu.. Deneyim ÅŸansı verdi...

Ve her sene gelen 10 larca yeni miniğimize bu değerli katkıları sunmaya devam ediyor...

 

*Bu sistem sayesinde çocuklarımız bağımsız kıyafet deÄŸiÅŸitrebiliyor.

 

*Okulda öÄŸrencilerimiz öÄŸretmeni arkadaÅŸları veya müdür odasına giderek isteÄŸini ve ihtiyaçlarını rahatça ifade edebiliyor. Ki diÄŸer o büyük okullarda müdür odasının yolunu bile bilmezler. Küçük ve butik bir okulun sıcak aile ortamı sunmasından daha anlamlı ne olabilir ki çocuk dünyasında...

 

*Bizim çocuklarımızın doÄŸa baÄŸları ve farkındalıkları öyle farklıdır ki yere  çöp atan birine “dünyayı kirletemezsin” diye kızıyor.

 

*Bayramı da kutluyor, Yerli malı haftasını da.. Kültürel ortak deÄŸerlerimizin farkında hem de anlamlarını bilerek..

 

*Kendini tanıtabiliyorlar her girdiği ortamda..Ve her yaşta...

 

 “Pembe kule” Montessori sisteminin bir simgesi.. Çok ÅŸeyi açıklıyor bence.. Tek bir araçla boyut, renk, biçim, uzay algısı, kinestetik algı, göreceli büyüklük, bireysellik, kendine özgülük, modelleme hepsini çalıştırıyorlar.

 

 Tüm bütünsel geliÅŸimleri, sorumlulukları okul öncesi dönemde verildiÄŸi için sorumluluklarını  hızlıca alırlar... Size de  akÅŸamları sadece “anne- baba” olmak kalır, keyfini çıkarın:)

 

Hayat bazen biz izin verirsek çok daha kolay oluyor.. GüvenebileceÄŸin yeri bul, dene, ve bırak:) Bırak “kendi” yapsın.. Sevgili fedakar anneler, Çocuklarımızın içindeki potansiyeli en iyi “biz” bilmiyoruz maalesef..

 Üzgünüm bunu en iyi çocuklarımız biliyor.. Ä°zin verelim bildikleri “kendi” potansiyellerini çıkarsınlar ortaya.. “Korumak” ve “engellemek” arasındaki küçük çizgide buluÅŸalım sizinle.. Ben, tanıdığım pek çok keyifli anneyle birlikte, tam olarak orda duruyorum..

 

Sizi de bekleriz,

 

Sevgiler..

Gül Åžentürk 

bottom of page